tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Många miljöorganisationer vill att Skogsstyrelsens chef byts ut

Publicerad: 3 februari 2022, 10:41

Tung miljökritik riktas mot Skogsstyrelsens gd Herman Sundqvist.

Foto: Veronika Lax/Skogsstyrelsen.

Ett 50-tal miljöorganisationer och samebyar kräver att Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist inte får förlängt förordnande.

Ämnen i artikeln:

Skogsstyrelsen

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Ett 50-tal organisationer, bland annat miljöorganisationer och samebyar, kräver i ett öppet brev att Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist lämnar sitt uppdrag när hans förordnande på Skogsstyrelsen löper ut den 24 februari. 

”Herman Sundqvist har under sina sex år inom Skogsstyrelsen kraftigt nedmonterat myndighetens naturvårdsarbete vilket skadat myndighetens trovärdighet som opartisk instans”, skriver organisationerna i brevet, som har skickats till bland andra näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, klimat- och miljöminister Annika Strandhäll samt riksdagsledamöter och berörda myndigheter.

Herman Sundqvist anklagas i brevet för att ha fattat ett flertal beslut i strid med myndighetens uppdrag, miljölagstiftning och demokratiskt beslutade miljömål, som till exempel pausade nyckelbiotopsinventeringar och upphörd rådgivning om miljöhänsyn vid avverkningsanmälningar. 

Skogsstyrelsen under Sundqvists ledning anklagas också för att ha tystat anställda som arbetar med miljö- och naturvård. 

- Frågan om förtroendet för Hermans Sundqvist får riktas till regeringen som tillsätter och avsätter generaldirektörer. När vi vet deras beslut i fråga om detta kan vi kommentera saken, säger Annalena Olausson, pressansvarig på Skogsstyrelsen till Aktuell Hållbarhet.

Läs det öppna brevet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev