Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Miljöministerns kovändning om biologisk mångfald och nationellt självbestämmande

Publicerad: 19 augusti 2011, 06:09

DN:s ledare konstaterar idag att miljöminister Andreas Carlgren på fem år helt ändrat uppfattning om biologisk mångfald och nationellt självbestämmande.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenVargjakt

DN:s ledare konstaterar idag att miljöminister Andreas Carlgren idag helt ändrat åsikt om hur mycket en enskild nation ska få bestämma över jakt på en art. Då Island 2006 beslutade att återuppta vargjakten gick Andreas Carlgren i taket och skrev i ett pressmeddelande att "ett enskilt land skall inte ensidigt fatta ett sådant beslut" och att regeringen djupt beklagade Islands agerande och att Sverige tillsammans med andra länder aktivt skulle agera för att beslutet inte verkställdes.

I år, fem år senare, är det emellertid ett helt annat ljud i skällan då Sverige tvingas ställa in licensjakten på varg. Då hävdar Andreas Carlgren istället att en rättslig EU-process riskerade att leda till inskränkningar i vårt självbestämmande och att regeringen ställt in höstens jakt för att kunna behålla beslutanderätten över vargarna i Sverige. Miljöministern har ockskå sagt att "vargfrågor ska avgöras i Sverige – inte i Bryssel".

DN:s ledare ifrågasätter miljöministerns omdöme när han inför öppen ridå definierar regeringens nya vargstrategi som en kringmanöver. Man konstaterar också att prinipen om nationellt självbestämmande inte bara handlar om varg eller valar – utan också om bergsgorillor, tigrar, svarta noshörningar och andra hotade arter.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenVargjakt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.