lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Möten om biologisk mångfald skjuts fram

Publicerad: 27 december 2021, 12:45

FN-konferensen om biologisk mångfald, Cop 15, i den kinesiska staden Kunming, sköts både upp och delades upp i två, där den första delen som hölls i oktober blev en hybridkonferens. Nu aviseras nya omläggningar. Foto: Chinatopix via AP

Viktiga förberedande förhandlingar inför den stora FN-konferensen om biologisk mångfald i Kunming under senvåren skjuts nu fram från januari till mars.

Ämnen i artikeln:

COPFnBiodiversitet

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


 

Den 11–15 oktober hölls första delen av FN:s viktiga konferens om biologisk mångfald, Cop 15, där ett av målen är att besluta om ett nytt globalt ramverk som ska vända trenden för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. En trend som i dag går mot ökande förluster, vilket enligt FN utgör ett allvarligt hot mot den globala ekonomin, välfärden och människans långsiktiga överlevnad.

Förutom att skjutas upp ett helt år på grund av covidpandemin, delades konferensen upp i två delar, där den första var ett hybridmöte med endast ambassadörer på plats, men där den andra delen är tänkt att bli en sedvanlig global FN-konferens med samtliga förhandlare och observatörer fysiskt på plats i den kinesiska staden Kunming, den 25 april till 8 maj 2022.

För att komma framåt mellan de två delarna av konferensen är fysiska förhandlingar planerade i olika tekniska arbetsgrupper. Det är dessa förhandlingsmöten som nu är framskjutna från januari till den 13–29 mars. 

Framflyttningen gäller dels den arbetsgrupp som förhandlar fram det nya globala ramverket för biologisk mångfald, förkortad WG2020-3. Men även den arbetsgrupp som tar fram vetenskapliga, tekniska och teknologiska råd, förkortad SBSTTA, samt den arbetsgrupp som förhandlar om genomförande, förkortad SBI.

”De här tre mötena är avgörande för att utveckla ett effektivt globalt post 2020-ramverk för biologisk mångfald. Medan vi förbereder dessa möten vill jag påminna alla om att ord, till och med mål, inte är tilltäckligt. Löften och åtaganden gör störst skillnad när de matchas med planerade, prioriterade och ihållande åtgärder. Vi har ansvaret att se till att ett effektivt globalt post 2020-ramverk för biologisk mångfald är framgångsrikt förhandlat och att brådskande åtgärder vidtas för att implementera det”, säger Elizabeth Maruma Mrema, chef för FN:s konvention om biologisk mångfald, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev