lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Naturskyddsföreningen om kritiken mot EU- ländernas jordbruksplaner: ”Rimliga slutsatser”

Publicerad: 2 mars 2022, 10:46

Louise Karlberg, chef för skog och jordbruksavdelningen vid Naturskyddsföreningen. Foto: Fredrik Hjerling

Underbetygen till EU-ländernas jordbruksplaner är rimliga, menar Naturskyddsföreningen som vill förändra EU:s jordbrukspolitik i grunden och efterlyser ett systemtänk.

Ämnen i artikeln:

EuEebNaturskyddsföreningenLrfBiodiversitetJordbruk

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I tisdags kritiserade LRF den kartläggning som gav underbetyg till EU-ländernas genomförandeplaner av jordbrukspolitiken. Bakom kartläggningen står Birdlife och EEB. 

Nu försvaras kartläggningen av svenska Naturskyddsföreningen, som är en av de organisationer som ligger bakom EEB.

– Slutsatserna är rimliga, säger Louise Karlberg, chef för avdelningen skog och jordbruk, till Aktuell Hållbarhet.

LRF hänvisade till att jordbruksbudgeten har krympt och att alla medlemsländer nu måste prioritera bland miljöåtgärderna. De menade också att enskilda medlemsländer skjuter till egna medel för miljöåtgärder och som inte syns i granskningen. Dessutom har pengar tagits från gårdsstödet och avsatts till miljöriktade insatser.

– Jordbruksstödet kan användas bättre. Vi behöver bland annat en mycket starkare satsning på våtmarker, naturbete och ekologisk odling. Vi vill förändra stödet i grunden och få en starkare miljöstyrning. Gårdsstödet hade kunnat minskas ännu mer för att styras om till de lantbrukare som redan i dag gör ett jättebra jobb och skapar miljönytta för hela samhället, säger Louise Karlberg.

Hon menar att dagens jordbrukspolitik inte når upp till EU:s egna strategiska mål inom satsningarna Från jord till bord och Den gröna given.

– Klimatkrisen behöver hanteras samstämmigt med naturkrisen. Exempelvis saknas styrmedel för att minska förlusterna av växthusgaser från marken, och ett kretsloppstänk vad gäller näringsämnen. Det saknas helt enkelt ett genomgående systemtänk, säger Louise Karlberg.

Läs ”EU-ländernas jordbruksplaner får rött ljus - Sverige får bottenbetyg”

Läs: ”LRF: Jordbruksplanerna inte så dåliga som det framställs”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev