Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Nu förbereds förhandlingarna om biologisk mångfald

Publicerad: 4 maj 2021, 10:02

Nu förbereds höstens globala förhandlingar som ska stoppa den snabba utrotningen av arter.

Foto: yuelan/Getty images


I går inleddes ett förmöte inför den globala partskonferensen om biologisk mångfald som är tänkt att äga rum i Kunming, Kina i höst. Under mötet i Kina är avsikten att få till ett nytt, globalt avtal som vänder den negativa utvecklingen för biologisk mångfald, och som har liknats vid ett ”Parisavtal” för biologisk mångfald.

Det nuvarande förmötet pågår online från den 3 maj till den 7 juni och där diskuteras vetenskapliga och tekniska råd som kan ges inför den globala partskonferensen, COP15. Mötet kommer att resultera i papper som ger vägledning inför det globala partsmötet på en lång rad frågor där den viktigaste frågan är just det kommande globala ramverket för biologisk mångfald. Andra områden som ska förberedas är bland annat biologisk mångfald vid kuster och i hav, biologisk mångfald och jordbruk, riskvärdering och riskhantering av levande modifierade organismer, biodiversitet och hälsa, invasiva främmande arter samt arbetsprogrammet för FN:s plattform för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES. 

Vid gårdagens diskussioner var det flera delegater som lyfte fram att det inte finns tillräckligt med indikatorer för den biologiska mångfalden i haven. En annan fråga som kom upp var huruvida en särskild expertgrupp ska tillsättas som ska ge råd om hur ett ramverk för miljöövervakning ska kunna fungera när det nya globala ramverket för biologisk mångfald är på plats.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.