Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Ny karta visar hur konsumtion hotar den biologiska mångfalden

Publicerad: 5 januari 2017, 11:51

Forskare från Japan och Norge har skapat en karta som visar hur konsumtion i ett land hotar djurarter i ett annat.


I en ny studie i tidskriften Nature Ecology & Evolution har forskare från Japan och Norge skapat en karta för att beskriva hur konsumtion och den globala handeln påverkar djurarter i olika delar av världen. Syftet med kartan är att identifiera de produkter och handelsvägar som har störst påverkan på biodiversitet och på så vis bana väg för en mer hållbar handel som bidrar till att skydda djurlivet.

Forskarna har tittat på 7 000 sårbara eller utrotningshotade djurarter som finns på IUCNs (International Union for Concervation of Nature) röda lista. Man har sedan kartlagt deras naturliga habitat och vilka hot de står inför. Därefter har man tittat på vad som orsakat dessa hot och hur de kan kopplas till exporterade produkter och den globala handeln. Här kan man till exempel se att efterfrågan på kaffe i USA leder till att skogar i Brasilien skövlas för att ge plats åt kaffeodlingar. USAs kaffekonsumtion står därför för 2,5 procent av hotet mot spindelapan som lever i dessa skogar. Gods som importeras av Tyskland bidrar till hotet mot cirka 600 djurarter i länder i svårtillgängliga områden i Ryssland, Sudan och Madagaskar. Men även områden där man normalt sett inte tänker att det skulle finnas hotade arter påverkas av den globala handeln. På forskarnas karta kan man se hur USAs import av olivolja hotar det iberiska lodjuret som lever i södra Spanien och Portugal. För att bevattna olivodlingarna har Spanien byggt en hydro-elektrisk damm som hotar lodjurets livsmiljö.

Att kartlägga orsak och verkan på det här sättet är ett nytt sätt att angripa hotet mot den biologiska mångfalden. Ofta hotas den biologiska mångfalden i fattiga länder av faktorer som är svåra för dem att påverka eftersom den drivs av efterfrågan i väst.

Se Natures film på Youtube:

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.