tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Ny plattform för informationsutbyte om biologisk mångfald

Publicerad: 9 december 2021, 10:08

En förbättrad plattform för biosäkerhet är nu lanserad. På bilden anställda vid Monsanto som arbetar med en odling av genmodifierad majs på Hawaii. Foto: Matthew Thayer

Cartagena-protokollet, som ska skydda naturens biologiska mångfald från hoten från genmodifierade organismer, har fått en ny plattform som kan användas som ett verktyg för informationsutbyte.

Ämnen i artikeln:

GmoVerktyg hållbar kommunikationBiodiversitet

KT


En ny förbättrad plattform för informationsutbyte, så kallat Biosafety Clearing-House, finns nu tillgänglig online för att hjälpa parterna att implementera Cartagena-protokollet till FN:s konvention om biologisk mångfald. 

Cartagena-protokollet ska skydda den naturliga biologiska mångfalden från tänkbara risker med att genmodifierade organismer kommer ut i miljön.

Den nya plattformen är en open-source-plattform som ska hjälpa till att säkra informationsutbytet mellan de tre huvudsakliga informationsutbytesplattformar som sedan tidigare finns till konventionen om biologisk mångfald och dess protokoll.

”Plattformen är central för implementeringen av Cartagena-protokollet. Protokollet stipulerar att parterna kan fatta sina egna beslut om levande genmodifierade organismer, men de måste dela med sig av sina beslut samt associerade riskbedömningar så att även andra länder kan fatta informerade beslut”, säger Elizabeth Maruma Mrema, verkställande sekreterare för FN:s konvention om biologisk mångfald. 

Den nya plattformen innehåller bland annat förbättrad grafisk representation av data, nya sökfunktioner och bättre analysverktyg.

Gå till plattformen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev