torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Ny rapport: Så ser bolagen på biologisk mångfald

Publicerad: 9 februari 2023, 10:37

”Företags arbete med biologisk mångfald handlar inte bara om risker utan också om möjligheter, men man behöver ta ett helhetsgrepp”, säger Margareta Renström-Lindhe, sakkunnig biologisk mångfald och företag på WWF. Foto: Marcus Lindström/Getty Images, Lena Sjörén Lidström

Världsnaturfonden WWF har frågat svenska bolag om hur de ser på sitt arbete kring frågan om biologisk mångfald och hur utvecklingen påverkar dem.

Ämnen i artikeln:

NaturtillgångarVärldsnaturfondenWWFBiodiversitet

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Mer än fyrtio av Sveriges största bolag anser att förlust av biologisk mångfald i någon grad utgör ett hot mot den egna verksamheten, visar en ny rapport från WWF och Bain & Company. Trots det saknar 45 procent egna initiativ för att minska påverkan på naturen och bara en tredjedel har spikat konkreta mål för biologisk mångfald.

”Det är bra att företag har frågan om biologisk mångfald på radarn, men rapporten visar tydligt att det arbete som görs är långt ifrån tillräckligt. Det är nu vi har chansen att vända den negativa trenden för naturen. Näringslivet borde jobba mer intensivt för att bidra till det, både för sina verksamheters skull såväl som för samhällets”, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF, i en kommentar.

Enligt rapporten påverkar företagen dessutom den biologiska mångfalden mer än vad de tror. Det framkommer även att företag inom branscher som väldigt direkt kan knytas till naturen är mer medvetna om sin påverkan – dit hör företag inom exempelvis jordbruk, skog och energi.

”Företags arbete med biologisk mångfald handlar inte bara om risker utan också om möjligheter, men man behöver ta ett helhetsgrepp. Utöver att minska negativa påverkan behövs insatser som främjar naturen. För dem som gör det kan arbetet också bli en affärsmöjlighet”, säger Margareta Renström-Lindhe, sakkunnig biologisk mångfald och företag på WWF.

Läs hela rapporten ”Swedish business and the biodiversity crisis”.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev