Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Nytt webbstöd ska inspirera kommuner att införa ekologisk kompensation i sina planeringsprocesser

Publicerad: 28 oktober 2022, 08:38

I de fall där naturyta ersätts av hårdyta riskerar ofta biologisk mångfald och ekosystemtjänster att påverkas negativt.

Foto: TT/Dmitri Lovetsky

Ett nytt webbstöd om ekologisk kompensation riktar sig bland annat till kommuntjänstepersoner, byggherrar, politiker och till en intresserad allmänhet.

Ämnen i artikeln:

VeckobrevEnergi och MiljöBiodiversitet

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


I dag lanseras Ekoplankompassen, ett webbstöd inom ramen för framför allt kommunal fysisk planering där det handlar om att sprida kunskap och erfarenheter om ekologisk kompensation i samband med exploatering.

Det är Hållbar Utveckling Skåne som står bakom initiativet, och som i samarbete med bland annat Högskolan Kristianstad, Naturvårdsverket, Boverket och elva stycken kommuner har tagit fram webbstödet.

”Det finns ett stort intresse från kommunerna att få veta mer om vad ekologisk kompensation innebär och hur man tillämpar det i fysisk planering. Vi tror att detta är ett bra sätt att ge inspiration till fler kommuner att införa kompensation i sina planeringsprocesser”, säger Ingemar Jönsson, professor i teoretisk och evolutionär ekologi på Högskolan Kristianstad, i en kommentar.

I de fall där naturyta ersätts av hårdyta riskerar ofta biologisk mångfald och ekosystemtjänster att påverkas negativt. Går det inte att undvika, minimera eller återställa dessa skador på naturen så kan alltså ekologisk kompensation vara en ytterligare väg framåt.

Läs mer om webbstödet på ekoplankompassen.se 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev