Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Ökat näringslivsfokus på biologisk mångfald

Publicerad: 18 oktober 2021, 08:27

AXA lovar att skydda 60 000 hektar skog i ny satsning.

Foto: WhitcombeRD/ Getty

En europeisk försäkringsjätte lägger 1,5 miljarder euro på att skydda biologisk mångfald. Samtidigt tas nästa steg mot ett ramverk för att rapportera naturrelaterade risker och påverkan på biologisk mångfald.


Den europeiska försäkringsjätten AXA meddelar att företaget åtar sig att lägga 1,5 miljarder euro på projekt som förbättrar biologisk mångfald och bekämpar avskogning i ett antal utpekade områden runtom i världen. Genom ett certifieringsprogram kommer företaget att skydda 60 000 hektar skog. 

Vid sidan av den ekonomiska satsningen meddelar AXA också att företaget kommer att kontrollera sina försäkringserbjudanden hårdare på marknader som är kopplade till avskogning, som till exempel marknaderna för soja, palmolja, träprodukter och nötkött. 

Beslutet från AXA följer trenden där allt fler företag ökar sitt engagemang kring biologisk mångfald. AXA är också en av de stora finansaktörerna som deltar i initiativet Task Force for Nature-Related Financial Disclosure, TNFD, som arbetar för att ta fram ett ramverk för att redovisa företags arbete med biologisk mångfald.

TNFD höll i början av oktober sitt första samlande möte där initiativets 33 medlemmar beslutade hur arbetet med det nya ramverket skulle gå vidare. Under mötet diskuterade gruppen den övergripande färdplanen och tidslinjen för arbetet med ramverket samt delade upp medlemmarna i fem arbetsgrupper. 

Under mötet lanserade också den franska utvecklingsbanken Agence Française de Développement, AFD, verktyget TNFD Development Finance Hub, som syftar till att dela erfarenheter kring biodiversitet mellan världens 500 utvecklingsbanker. 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.