tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Oro inför slutförhandlingar om biologisk mångfald

Publicerad: 24 mars 2022, 10:25

Delegater under FN-mötet i Genève, där bland annat ett Parisavtal för biologisk mångfald förhandlas.

Foto: IISD/ENB Mike Muzurakis

Halvvägs in i det pågående FN-mötet om biologisk mångfald råder en oro för att alla frågor inte ska hinna förhandlas. Dessutom finns frågor som splittrar länderna.

Ämnen i artikeln:

Fn

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Aktiva förhandlingar, men samtidigt en oro för att inte hinna med alla frågor. Så beskrivs läget under FN:s pågående möte i Genève om biologisk mångfald, av Sveriges chefsförhandlare i konventionen om biologisk mångfald, Charlotta Sörqvist. Mötet som avslutas den 29 mars innebär de sista förhandlingarna inför FN:s toppmöte om biologisk mångfald, Cop 15, i kinesiska Kunming senare i år. Där ska världens länder bland annat försöka enas om ett globalt ramverk för biologisk mångfald.

– Det pågår ett komplext möte med tre parallella förhandlingar och känslan är att det finns mycket kvar att göra. Det är skillnad i ambitionsnivå mellan olika länder, även om de exakta skillnaderna inte är helt tydliga ännu. Men en fråga handlar om de så kallade milstolparna till år 2030, vilka många ifrågasätter om de behövs, säger Charlotta Sörqvist till Aktuell Hållbarhet.

En övergripande oro är alltså om alla frågor kommer hinna avhandlas före den 29 mars. Något som Charlotta Sörqvist tror kommer bli tydligare i slutet av mötet. I början av nästa vecka tror hon även att det exakta datumet för Cop 15 kommer att presenteras, troligtvis handlar det om augusti eller september.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev