tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Otillräckliga framsteg i FN-förhandlingarna om biologisk mångfald

Publicerad: 30 mars 2022, 09:58

Foto: Mike Muzurakis

Framsteg har gjorts men viktiga frågor återstår efter FN-ländernas förberedande förhandlingar i Genève om ett globalt ramverk för biologisk mångfald, som avslutades under tisdagen.

Ämnen i artikeln:

FnWWFSkyddad natur

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Syftet med mötet i Genève – där regeringarnas förhandlare samlades fysiskt för första gången sedan februari 2020 – var att debattera det utkast till ramverk som man ska enas om under slutförhandlingarna i kinesiska Kunming senare i år.

Målen i utkastet till det nya ramverket fokuserar på att skydda livsmiljöer, stoppa förlusten av arter och bevara genetisk mångfald. Ett globalt mål att skydda och återställa 30 procent av land och vatten fick brett stöd i Genèvesamtalen, tillsammans med ett erkännande av urfolkens och lokalsamhällenas rättigheter. 

Enligt WWF kommer extramötet i juni att bli avgörande, då förhandlingarna i Genève misslyckades med att göra framsteg på flera nyckelområden, som hur den slutliga planen ska finansieras. 

”En ambitiös plan är inte möjlig utan tillräcklig finansiering och alla delar av ekonomin måste ingå i planen. Det handlar inte bara om att tillföra mer pengar; finansiella system måste ställas om så att de arbetar för naturen, inte mot den, skriver WWF i en kommentar.

”Trots att läget för naturen, djuren och människorna är akut och världens ledare gång på gång signalerat att de ska skydda naturen, så såg vi minimala framsteg i Genève. Vi måste få se ett starkare ledarskap i nästa förhandlingsrunda. Det krävs om vi ska få till ett ambitiöst globalt ramverk för biologisk mångfald som kan tackla de utmaningar vi står inför”, säger Lovisa Hagberg, policychef Världsnaturfonden WWF.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev