måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Positivt resultat för Naturskyddsföreningens bikampanj

Publicerad: 26 januari 2023, 14:35

Naturskyddsföreningen drog 2018 i gång en kampanj i syfte att få människor att skapa mer gynnsamma miljöer i sina privata trädgårdar.

Foto: Getty Images

En utvärdering genomförd av forskare vid Lunds universitet visar att det privatpersoner gör i sina trädgårdar kan bidra positivt till den biologiska mångfalden. En sak är dock viktigt att ha med sig när framtida kampanjer ska anordnas, enligt studien.

Ämnen i artikeln:

Biodiversitet

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Naturskyddsföreningen drog 2018 i gång kampanjen Operation: Rädda bina. Detta i syfte att få människor runtom i Sverige att engagera sig genom att skapa mer gynnsamma miljöer i sina privata trädgårdar. Omkring 11 000 svenskar har hittills deltagit i kampanjen och nu har forskare från Lunds universitet utvärderat åtgärderna.

Resultatet visar att störst positiv effekt på mängden pollinerande insekter fick de som hade en äng med ett större antal blommande arter. De som satsade på planteringar i sin tur hade störst framgång om planteringarna var äldre och täckte in större ytor. En annan populär åtgärd har varit bihotell. Dessa blev oftare bebodda om de placerades ut i redan blomrika trädgårdar.

Ett medskick har dock forskarna för framtida kampanjer av det här slaget.

”Det är viktigt att inte ge upp efter något år, eftersom åtgärderna blir bättre över tid. Just det bör uppmuntras i framtida kampanjer”, säger Anna Persson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet och en av de ansvariga bakom studien, i en kommentar. 

Studien genomfördes genom medborgarforskning, där privatpersoner själva fick rapportera in sina resultat. Nästan 4 000 personer svarade på forskarnas enkät.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev