Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Risk för ekosystemkollaps i en femtedel av världens länder

Publicerad: 13 oktober 2020, 09:29

Mer än hälften av världens BNP är beroende av fungerande biodiversitet och ekosystem. Men en femtedel av världens länder riskerar kollapsade ekosystem på grund av minskad biodiversitet och nedbrytning av andra ekosystemtjänster, visar en studie från återförsäkringsbolaget Swiss Re.


Studien bygger på det nya indexet Biodiversity and Ecosystem Services Index som Swiss Re har utvecklat. Indexet har utvecklats för att hjälpa regeringar, företag och finansaktörer att jämföra och bedöma tillståndet for lokala ekosystem och dess påverkan på ekonomin.

”Det här viktiga arbetet ger en datadriven grund för att förstå de ekonomiska riskerna med försämrad biologisk mångfald och ekosystem”, säger Christian Mumenthaler, vd för Swiss Re, i en kommentar.

Indexet visar att såväl utvecklingsländer som mer utvecklade länder ligger i riskgruppen. Utvecklingsländer som i stor utsträckning är beroende av jordbrukssektorn, exempelvis Kenya och Nigeria, möter särskilt stor risk på flera området kopplat till biodiversitet och ekosystemtjänster. Bland G20-länderna är Sydafrika och Australien särskilt utsatta för risker kopplade till vattenbrist, kustskydd och pollinering.

Sverige tillhör länderna som har en störst andel intakta ekosystem.

Läs studien

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.