Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Så kan biologisk mångfald rädda människoliv

Publicerad: 19 april 2012, 06:25

Flera vetenskapliga studier tyder på att vi löper minskad risk att smittas av djurburna virus om vi omges av en en varierad fauna.


Det är New Scientist som gjort en vetenskapsgenomgång och berättar att flera studier antyder att risken att vi tar upp en djursjukdom minskas om vi omges av en variation av djurarter. Teorin bygger på att ett rikligt djurliv skulle fungera som ett slags skyddande pool.

Andra studier menar å andra sidan att det är helt tvärtom – att många djurarter innebär flera sjukdomstyper och därmed en högre risk att någon sjukdom kan spridas vidare till människor.

Enligt
New Scientist har nyligen en ny matematisk modell presenterats – som stöder båda dessa uppfattningar. Det handlar enligt modellen helt enkelt vilken typ av djurarter som människan omger sig med – något som kanske inte känns helt oväntat.

West Nile-virus. Foto: Public Domain/ National Institutes of Health

Modellen som skapats av Benjamin Roche vid International Center for Mathematical and Computational Modeling of Complex Systems visar hur som helst att en stor mångfald av smittbärande djur är skadligt för människan. Modellen visar emellertid också att människan kan dra en fördel av att omges av en stor mångfald av djur – förutsatt att bara några av dem är mottagliga för den aktuella sjukdomen – och därmed minskar våra chanser att möta ett smittat djur.

New Scientist tar det ökända west nile-viruset som exempel. Viruset finns i många amerikanska delstader och smittar framgångsrikt människor då det sprids av ett stort antal myggarter. I områden där det finns en god biodiversitet bland fåglar har viruset emellertid haft betydligt svårare att korsa över till människor. Enligt New Scientist kan fågelarterna ses som en reservoar som skyddar människor.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.