Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Så vill kärnkraftskejsaren värna den biologiska mångfalden

Publicerad: 7 juli 2010, 09:20

”Därför blir kärnkraften en valfråga i höst” sa Folkpartiets partiledare Jan Björklund kärnkraften samtidigt som han slog han ett slag för den biologiska mångfalden.


Efter ett långt tal om globalisering, äldrevård, utbildning, lärlingssystem ägnade sig Jan Björklund 3 minuter och 10 sekunder åt energifrågor; och mer specifikt åt att att framhäva vikten av att bygga ut kärnkraften i Sverige.

Björklund gjorde en parallell med utvecklingen i Tyskland som nu tvingas förlita sig på energi från vindkraft, solkraft och en gasledning från Ryssland. Där ska Sverige inte hamna och där undviker vi att hamna om vi bara bygger ut kärnkraften i Sverige.

– Om 15 år blir de reaktorer som Tage Elander och Olof Palme beslutade sig för att bygga gamla. Det tar cirka 15 år att upprätta nya reaktorer och därför måste de avgörande besluten fattas nu, sa Björklund. Därför blir kärnkraften en valfråga i höst.

Finland har precis fattat besluten och gör det för klimatet, näringslivet och jobben, sa Björklund och menade att skälen bör vara de samma för Sverige. Han lovade också att de fyra outbyggda älvar ska bli

– Vi måste bli bättre på att värna den biologiska mångfalden.

De övriga hållbarhetsfrågorna lyste tydligt med sin frånvaro och vi på Miljöaktuellts redaktion har gett förslag på hur en riktigt hållbar Folkpartistisk partiledare hade kunnat utveckla sina resonemang mer hållbar.

Björklund sa: ”Ingen ska vara rädd för att bli gammal”

Kunde ha avslutats med: ”Men för att våra barn ska också ska kunna bli gamla så måste vi ta ett större ansvar i klimatfrågan, för kemikaliefrågan, i bevarandet av den biologiska mångfalden…".

Björklund sa: ”Sveriges framtid skapas i våra klassrum.”

Kunde ha avslutats med: ”där skolelever och studenter får lära sig om hållbar utveckling och ämnen som behövs för att Sverige ska bli konkurrenskraftigt utifrån framtidens kunskapsbehov av hållbar utveckling."

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.