Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

SD vill se snabbare och effektivare bekämpning av invasiva arter

Publicerad: 17 augusti 2021, 09:10

Jätteloka, mårdhund och sjögull, mink, mördarsnigel och signalkräfta är alla invasiva arter som ses som hot mot den biologiska mångfalden.

Foto: Björn Lindgren / Mårdhundsprojektet / länsstyrelsen Skåne / TT

Utbredningen av invasiva arter bör utredas och därefter bekämpas med större tydlighet, menar Sverigedemokraterna och kräver besked av regeringen.


Ämnen i artikeln:

Per Bolund

I riksdagen har miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) fått en fråga om behov av att i Sverige undersöka vilka kostnader invasiva arter orsakar och att stödja kommuner och regioner i arbetet mot invasiva arter. 

Frågan ställs av Runar Filper (SD) som refererar till en nyligen presenterad undersökning, gjord av brittiska forskare, om storleken på de kostnader som olika invasiva arter orsakar. Det gäller djur, växter och svampar som på senare tid trätt in i det brittiska ekosystemet. En sådan undersökning har inte tidigare gjorts på vetenskapligt sätt. Kostnaderna är överraskande stora.

Runar Filper menar att arbetet mot invasiva arter i Sverige bör intensifieras, då djur som exempelvis mårdhund, bisam, olika arter av ekorre, tvättbjörn, gås och and, orsakar problem i Sverige.

Runar Filper skriver vidare att Sverigedemokraterna vill se större, snabbare och effektivare övervakning och bekämpning av invasiva arter. 

”Detta för att radera ut hotet mot den biologiska mångfalden och minska negativa kostnader. Invasiva arter bör bekämpas och större tydlighet från regeringen visas i stöd för bekämpningen lokalt. Omfattningen av de kostnader som invasiva arter orsakar i Sverige bör undersökas som stöd för detta.”

 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Per Bolund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.