tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Skog motsvarande Sveriges yta borta på 13 år

Publicerad: 13 januari 2021, 10:01

I ny rapport uppmärksammar WWF att avskogningen i världen fortsätter. Som här i Borneos djungel i Malaysia, där skogen har huggits ner för att bli palmoljeplantage. Foto: Rich Carey Shutterstock

En ny WWF-rapport visar att skogsområden stora som Sveriges yta avskogats på drygt tio år. Om ingenting görs kan 24 platser i tropiska och subtropiska områden stå för över 80 procent av den globala skogsförlusten år 2030.

Ämnen i artikeln:

Biodiversitet

BA


I WWF-rapporten ”Deforestation Fronts” som publiceras i dag, analyseras 24 områden med hög avskogning i tropiska och subtropiska områden. Studien visar att en yta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika under en 13-årsperiod mellan 2004-2017. Tropiska skogar i cirka 29 länder är fortsatt hotade. Omvandling till jordbruksmark, ohållbart skogsbruk och infrastruktur som vägar och gruvor är viktiga orsaker, enligt rapporten från WWF. 

”Siffrorna vi presenterar i dag är alarmerande. Miljörörelsen har drivit frågan om avskogning under lång tid och äntligen verkar medvetenheten öka i hela samhället för konsekvenserna av detta”, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på WWF i en presskommentar. 

Rapporten visar att kommersiellt jordbruk är den främsta orsaken bakom den globala avskogningen, inte minst det storskaliga jordbruket. Skogsområden skövlas för att ge utrymme för boskap och odla grödor. Avskogningen och omvandlingen av naturliga ekosystem till storskaligt jordbruk är den största orsaken till förlusten av biologisk mångfald runtom i världen, skriver WWF.

I en SIFO-undersökning som WWF låtit göra framkommer att en kraftig majoritet av svenskar – 86 procent – vill se kraftfullare politiska beslut i Sverige och i EU, för bättre och mer omfattande skydd av regnskogen. Det gäller såväl klimatet som för den biologiska mångfaldens skull.

Läs rapporten  

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev