Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

”Skogsstyrelsen har missförstått sitt uppdrag”

Publicerad: 19 februari 2020, 10:26

Foto: Pxhere

Skogsstyrelsens generaldirektör, Herman Sundqvist, har missförstått sitt uppdrag. Det hävdar miljöorganisationen Skydda Skogen.


Skogsstyrelsens generaldirektör, Herman Sundqvist, har missförstått sitt uppdrag. Det hävdar miljöorganisationen Skydda Skogen med anledning av gårdagens artikel i AH Direkt om miljörörelsens kritik mot det svenska skogsbruket och där Herman Sundqvist kommenterade kritiken mot Skogsstyrelsen och beslutet att inte genomföra nyckelbiotopsinventeringar vid avverkningsanmälningar. Enligt Herman Sundqvist ingår inte nyckelbiotoper i den lagstiftning som hans myndighet är satt att bedriva tillsyn mot. Skydda Skogen håller inte med. 

”Nyckelbiotopsregistrering är ett viktigt verktyg i Sveriges miljömålsarbete, vilket ingår i Skogsstyrelsens uppdrag”, skriver organisationen till Aktuell Hållbarhet. 

Skydda Skogen menar också att det var Herman Sundqvists eget initiativ att pausa nyckelbiotopsinventeringen i nordvästra Sverige och att detta skedde långt innan regeringens beslut som genomfördes i samband med januariöverenskommelsen.

Enligt Skydda Skogen drevs beslutet att stoppa registrering av nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar igenom på ett tvivelaktigt sätt på styrelsemötet. Skydda Skogen hänvisar här till en reservation från en av Skogsstyrelseledamöter styrelseledamöter som ansåg att ”processmässigt var beslutsfattandet helt undermåligt”. 

– Eftersom nyckelbiotoper vanligtvis är gamla skogar är det en förhöjd risk att de anmäls för avverkning. Registrering av nyckelbiotoper vid avverkningsanmälan är den sista formella möjligheten att stoppa avverkning av skogar med höga naturvärden. Detta är skogar som måste bevaras om Sverige ska nå sina miljömål, säger Julian Klein, talesperson för Skydda Skogen, till Aktuell Hållbarhet. 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.