Biologisk mångfald
Skogsstyrelsen vill se nya affärsmodeller för att rädda biologisk mångfald – ”Trendbrott”
Publicerad: 30 september 2022, 09:37
Skogens guld måste omfatta biologisk mångfald också, tycker Skogsstyrelsen. Foto: Romi Tolonen
Skogsstyrelsen konstaterar att drivkraften för att bevara biologisk mångfald i skogen är för svag. Därför föreslår myndigheten nya affärsmodeller där markägare kan tjäna ekonomiskt på att bruka skogen på ett annat sätt än i dag. Strålande, tycker Naturskyddsföreningen.
Skogsstyrelsen vill sätta ett pris på naturvärden och se till att de bevaras på ett bättre sätt än i dag. Det framkommer i rapporten Levande skogar som presenterades i dag.
För att klara det föreslår myndigheten nya affärsmodeller, som gör att skogsägare kan tjäna på att bevara skogar med höga naturvärden. I dag är drivkraften att avverka så stark, i form av att det ger inkomst, så att naturvärden får stryka på foten.
– Om du är skogsägare och står inför skog som ska avverkas och den har höga naturvärden, så avverkar du den även om du egentligen vill bevara den biologiska mångfalden, säger Stefan Karlsson, en av rapportförfattarna, till Aktuell Hållbarhet.
Skogsstyrelsen konstaterar nu att affärsmodellen för skogen måste ändras och föreslår några modeller som även ska ge dem som inte avverkar inkomster.
Till det kommer att myndigheten även ifrågasätter hur den själv arbetat, och inte dragit nytta av miljöbalken, som ger möjlighet att spara större områden. Orsaken till det är enligt myndigheten att signalerna från politikerna har varit otydliga.
– Vi får motsägelsefulla signaler från politikerna. De säger att skogar med höga naturvärden inte ska avverkas. Men samtidigt säger de också att äganderätten ska stärkas. Då blir det svårt för oss som myndighet att agera.
Men nu har alltså Skogsstyrelsen sett ett behov av en rejäl omsvängning i skogspolitiken. Orsaken är rapporter om det starkt försämrade tillståndet men också det som verkets jurist kommit fram till. Det har visat sig att miljöbalken kan användas på ett bättre sätt än i dag, med syfte att rädda naturvärden.
Naturskyddsföreningens skogsexpert Louise Karlberg kallar rapporten för strålande.
– Det är ett trendbrott att Skogsstyrelsen verkligen inpräntar allvaret i situationen på det här sättet, säger hon också.
Hon konstaterar att det hade blivit dyrt staten att stå för hela kostnaden för att rädda skogen och hon tycker att förslagen för hur marknaden ska träda in är spännande. Där ingår bland annat crowdfunding för dem som vill betala för naturvärden.
– Det är hoppfullt att det akuta läget för skogen lyfts fram även om det är sorgligt att det har tagit så lång tid att komma fram till det, säger hon.
Läs rapporten Levande skogar.