Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Skogsutredningen: Biologisk mångfald och bioekonomi måste hanteras tillsammans

Publicerad: 30 november 2020, 10:44

Skogsutredningen föreslår bland annat att en halv miljon hektar av de stora, sammanhängande naturskogarna i anslutning till den fjällnära gränsen ska bevaras och att nyckelbiotopsinventeringen ersätts med en mer ändamålsenlig inventering. På bilden skog i Lappland.

Foto: Johannes Jansson/Wikimedia commons

Skogsutredningen föreslår bland annat att en halv miljon hektar fjällnära skog bevaras och att nyckelbiotopsinventeringen ersätts med en mer ändamålsenlig inventering. Utredningen har fokuserat på förslag som ska minska polariseringen kring skogen där de bägge ödesfrågorna om klimatet och biologisk mångfald möts.


Under förmiddagen överlämnades utredningen ”Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen” till näringsdepartementet och miljödepartementet. Utredningen konstaterar att uppdraget handlat om vår tids två stora ödesfrågor, biologisk mångfald och klimatet, vilka möts i hur vi förvaltar skogen och där polariseringen är stor. Därför har utredningen lagt stor vikt vid förslag som kan bidra till ett sundare diskussionsklimat i de skogsrelaterade frågorna. 

”Utredningen har försökt göra sitt yttersta för att i stället för att elda på konflikten komma till lösningar som kan gjuta olja på vågorna. För i princip alla frågor som utredningsuppdraget berör finns det behov att ta Sverige ur den destruktiva spiral där dialog ersatts av debatt. Genom olika förslag har därför både former för dialogprocess och inom vilka ramar dialog mellan skogens intressenter ska föras adresserats”, skriver utredningen.

Av tidsskäl har utredningen koncentrerat sig på att lämna förslag till lösning av de frågor som bedömts problematiska ur ett äganderättsperspektiv, medan fortsatt utredning föreslås för andra frågor. Utredningen trycker på att förslagen måste ses som en helhet och att det inte fungerar om mål och styrmedel för biologisk mångfald och cirkulär ekonomi motverkar varandra. Totalt lämnas ett femtiotal förslag på förändringar i allt från nyckelbiotopsregistrering till mer konkreta mål med naturvårdspolitiken. 

Båda sidor av skogsdebatten riktar i dag kritik mot utredningen.

”Här får äganderätten inget stort utrymme. Fokus ligger istället på biologisk mångfald och på hur mer skog ska undantas från ett aktivt brukande”, skriver Skogsindustrierna i en kommentar.

Medan Naturskyddsföreningen skriver att: ”Skogsutredningens förslag riskerar sammantaget att försvåra naturvårdsarbetet och underminera miljömålsarbetet i skogen”.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.