tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Södra inför naturvårdspremie på virke: ”Stärker vår affär och våra produkter”

Publicerad: 24 maj 2022, 09:17

Södras medlemmar som avsätter över 5 procent av sin mark för naturvård kommer snart att betalas mer för sitt virke. Foto: Romi Tolonen

Skogsägarföreningen Södra inför en naturvårdspremie. Den innebär att medlemmar som avsätter över 5 procent av sin skogsmark får mer betalt för sitt virke.

Ämnen i artikeln:

BiodiversitetSkogSkogsbrukNaturvård

JF


Medlemmar i Södra som avsätter över 5 procent av sin mark för naturvård kommer från och med den 30 maj att betalas mer för virket som levereras till skogsägarföreningen. Det tillkännager Södra på tisdagen. 

I ett pressmeddelande skriver skogsägarföreningen att ”Södra vill belöna de medlemmar som bidrar extra mycket till föreningens gemensamma naturvårdsarbete”. 

”Skogsråvara behövs i den gröna omställningen och för att vi ska kunna minska vårt fossilberoende, men det får inte ske på bekostnad av den biologiska mångfalden”, säger Olof Hansson, affärsområdeschef på Södra Skog, i en kommentar. Han tillägger:

”Södras nya premie kommer motivera våra 52 000 medlemmar att fortsätta arbetet med att utveckla naturvärdena i Götalands skogar, vilket stärker vår affär och våra produkter.”

Naturvårdspremien gäller för nya avtal och ökar i takt med hur mycket skogsmark som medlemmen avsätter upp till taket på 14 procent. Enligt Södra innebär detta att medlemmarna kan få ytterligare 25 kronor per fastkubikmeter under bark för sitt virke.

För att en medlem ska kunna få ta del av naturvårdspremien krävs att skogsägaren är ”certifierad i Södras gruppcertifikat och har en aktuell grön skogsbruksplan i Södras system”. 

För att få en fastighet och skogsråvara certifierad enligt PEFC- och FSC-standarderna måste 5 procent av skogsmarken vara avsatt för naturvård, vilket innebär att marken bevaras för att utveckla den biologiska mångfalden.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev