måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Stor andel skövlad skog utnyttjas inte för jordbruk

Publicerad: 13 september 2022, 09:51

Skövlad mark till ingen nytta. Foto: Alexander C Lees

Mellan 35 och 55 procent av den skogsmark som skövlats i tropikerna utnyttjas aldrig för jordbruk. Det visar en ny studie av svenska forskare.

Ämnen i artikeln:

AmazonasBiodiversitetSkogJordbruk

AHr

Aktuell Hållbarhet redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


Nästan all avskogning i tropikerna är kopplad till jordbruket. Det är en av slutsatserna från en studie av forskare vid Chalmers tekniska högskola, som nyligen publicerats i Science.

”Vad som förvånade oss var hur liten del – bara mellan 45 och 65 procent – som leder till faktisk jordbruksproduktion på den avskogade marken. Det är ny kunskap som behövs för att effektivt minska tropisk avskogning”, säger Florence Pendrill, huvudförfattare till artikeln och doktorand på institutionen för rymd-, geo-, och miljövetenskap på Chalmers, i en kommentar.

De nya uppgifterna behövs för att minska avskogningen i tropikerna, menar hon. Det handlar om mellan 6,4 och 8,8 miljoner hektar per år enligt den nya studien. Det finns flera skäl till att den avskottade marken inte brukats.

”Det kan till exempel vara spekulation som slagit fel, projekt som övergetts, mark som visat sig olämplig för odling eller att bränder som anlagts för att förbereda marken har spridit sig till intilliggande skog”, säger Martin Persson, medförfattare och professor vid institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, i en kommentar.

Forskarna anser att mer kunskap behövs. Bland annat saknas tillförlitliga data kring trenderna, liksom statistik för grödor förutom soja och palmolja. Det finns också stora kunskapsluckor när det gäller avskogning i Afrika.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev