Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Stor splittring kring EU:s strategi för biologisk mångfald

Publicerad: 8 juni 2021, 09:41

EU-parlamentets miljöutskott föreslår strikt skydd för all Europas urskog. Här Ycke naturreservat i Östergötland.

Foto: thomasmales

Åsikterna kring om EU:s strategi för biologisk mångfald skiljer sig kraftigt mellan svenska EU-parlamentariker.


Under gårdagskvällen diskuterade EU-parlamentet hur EU ska skydda biologisk mångfald. Som utgångspunkt för diskussionen fanns en föreslagen resolution från parlamentets miljöutskott som bland annat ger stöd för EU-kommissionens mål om att att skydda minst 30 procent av EU:s land- och havsområden. Enligt resolutionen bör EU också skapa ett strikt skydd för 10 procent av unionens land- och havsområden. Vidare föreslår utskottet att alla kvarvarande urskogar ska ligga inom det strikta skyddet. Enligt den föreslagna resolutionen ska målen vara bindande för medlemsländerna. 

Mellan de svenska parlamentarikerna finns en djup klyfta kring hur EU:s planerade mål för att skydda för biologisk mångfald bör utformas. Det stod klart under en presskonferens som hölls inför parlamentets debatt. 

– Strategin är lovande i stora drag och ett försök att ta tydliga steg framåt. Bindande mål för att skydda 30 procent av ytan är förstås bra, men frågar ni mig så tycker jag att 100 procent av ytan borde ha någon form av skydd, sade till exempel Pär Holmgren (MP).

– Vi är absolut inte överens kring detta. Skogspolitiken är strikt medlemsstaternas kompetens. Miljöutskottets rapport har en mycket negativ syn på skogsbruk och ignorerar helt det hållbara skogsbruk som vi har i Sverige, ansåg David Lega (KD).

I dag kommer EU-parlamentet att genomföra en omröstning för att i morgon klockan 09:00 lägga fram en färdig resolution.

Läs den föreslagna resolutionen från EU-parlamentets miljöutskott 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.