fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Storföretag okunniga om värdet av biologisk mångfald

Publicerad: 27 maj 2010, 10:05

Bara två av världens 100 största företag betraktar förlusten av biologisk mångfald och ekosystemstjänster som en viktig strategisk fråga, trots att förlusten redan i dag kostar upp till 35 biljoner kronor. Vd:ar i västvärlden har sämre insikt om ekosystemens värde än deras kollegor i Afrika och Latinamerika.

Ämnen i artikeln:

BiodiversitetAffärerEkonomiEkosystem

Bland världens 100 största företagen är det bara 18 som över huvud taget nämner biologisk mångfald och/eller ekosystem i sina årsredovisningar. Av dem har sex företag vidtagit någon form av åtgärd för att minska påverkan från förlusten av mångfald och bara två betraktar detta som en strategisk fråga.
Det visar en undersökning som konsultföretaget Pricewaterhousecoopers (PWC) har gjort och som ska ingå som en del i en större FN-rapport.

Konsultföretaget
säger att förlusten av biologisk mångfald och förstörelsen av ekosystem redan påverkar affärerna och uppskattar att den i dag uppgår till ett värde mellan 15 och 35 biljoner kronor årligen. De hittills hårdast drabbade områdena är råvaru-, skogs- och fiskeindustrierna samt jordbruket, men ”ingen sektor kommer undan oberörd” som PWC skriver.

Trots det svarar bara 27 procent av 1 100 tillfrågade vd:ar från hela världen att de är bekymrade över förlusten av biologisk mångfald när PWC bad dem rangordna en rad olika hot mot deras tillväxtmöjligheter.
Vd:arnas inställning varierar dock geografiskt. Afrikanska och sydamerikanska vd:ar är tre gånger mer oroade än deras kollegor i Europa och Nordamerika.

– Företagen måste börja betrakta ekosystemen som en förlängning av deras tillgångar, som en del av deras anläggningar och maskineri, och uppskatta det värde de levererar. Skyddet av ekosystem – eller effekterna av förlusten av dem – måste räknas med när man beslutar om investeringar och placeringar, säger Jon Williams på PWC i ett pressmeddelande.
– Vår nuvarande förbrukning av naturresurser är ohållbar och vi förtär planetens kapital i stället för att leva på dess ränta.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev