lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Stort intresse bland Sveriges kommuner – många vill gynna vilda pollinatörer

Publicerad: 2 mars 2023, 10:07

Alla kan göra något för att gynna vilda pollinatörer, menar Naturvårdsverket.

Foto: Getty Images

De senaste tre åren har över 1 100 åtgärder genomförts runt om i landet. Satsningar som enligt Naturvårdsverket har gett resultat.

Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketBiodiversitetNaturvård

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Naturvårdsverket har i veckan redovisat för regeringen hur det har gått med den treårssatsning som handlat om att förstärka förutsättningarna för vilda pollinatörer i landet.

I sin rapport skriver Naturvårdsverket att ”157 kommuner runt om i Sverige har ansökt om och beviljats projektmedel under perioden 2020–2022. Sammanlagt har 309 pollineringsprojekt beviljats, bestående av sammanlagt 1 114 åtgärder.”

Projekten har bland annat lett till bättre livsmiljöer för de vilda pollinatörerna, exempelvis i form av boplatser och ökade födotillgångar. Men det har även handlat om rent kunskapsuppbyggande åtgärder som olika typer av informationsinsatser.

”Vi bedömer att satsningen har gett resultat och att medvetenheten har ökat om tillståndet för vilda pollinatörer, vilka behov de har och vad som kan göras för att vända den negativa trenden. Det är viktigt att komma ihåg att alla kan göra något för att gynna vilda pollinatörer”, säger Maria Widemo, chef för Artenheten på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev