Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Sveaskog kritiseras för planerad avverkning

Publicerad: 29 april 2020, 08:59

Det statliga skogsbolaget Sveaskog har avverkningsanmält en oregistrerad nyckelbiotop hävdar miljöorganisationerna Skydda skogen och Naturskyddsföreningen. Sveaskog tillbakavisar kritiken.


Fynd av den rödlistade tallgångbaggen samt den nära hotade håriga blombocken har gjorts i den oregistrerade nyckelbiotopen Ekopark Hornsö i Högsby kommun. Det har fått lokala och nationella miljöorganisationer att anklaga skogsägaren Sveaskog för att vilja genomföra avverkningar i den känsliga miljön. Åtta lokala föreningar, bland dem Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen har nu skrivit ett öppet brev där de kräver att avverkningen stoppas. 

”Sveaskog har informerats om skogens höga naturvärden men trots det är avverkningsanmälan inte tillbakadragen. Skogen har redan hunnit underröjas och Sveaskog svarar att de gör en annan bedömning”, heter det i det öppna brevet. 

Sveaskog håller inte med om kritiken. 

– När vi gör fel så säger vi det rakt ut, men här är inte det fallet, säger Peter Bergmark naturvårdschef på Sveaskog, till Aktuell Hållbarhet. 

Enligt Sveaskog fördes redan för tre år sedan diskussioner om en så kallad mosaikavverkning i det aktuella området. Då var både länsstyrelsen och Skogsstyrelsen med ute i skogen för att i fält inspektera förhållandena. 

– De aktuella arterna som miljöorganisationerna nu har synpunkter om upptäcktes först ett år senare och sedan dess har vi avvaktat med beslut om den här avverkningen, säger Peter Bergman. 

Det är inte första gången ni kritiserar och sannolikt inte heller sista. I veckan kom en nominering till Svenska Greenwashpriset som Jordens vänner delar ut varje år. Varför hamnar ni ofta där?

 – Det kanske är mer intressant att försöka påverka ett statligt ägt skogsbolag. Men vi försöker alltid var öppna och diskuterar gärna sådan här saker med alla intressenter, säger Peter Bergman.

Läs det öppna brevet till Sveaskog

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.