Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Sveaskog presenterar åtgärdsprogram

Publicerad: 26 april 2021, 08:14

Sveaskog lovar begränsad hyggesstorlek i ny strategi.

Foto: Jonas Rönnbro

Det statliga skogsbolaget beskriver i tolv punkter hur bolaget bättre ska arbeta för ökad biologisk mångfald i Sverige.


Sveaskog har gång på gång fått kritik för avverkningar, fått det inte särskilt smickrande Greenwash-priset och bara för en månad sedan avslöjade Aktuell Hållbarhet att bolaget redovisat statlig nationalpark som egen naturvårdsavsättning.

Nu presenterar Sveaskog i samband med företagets årsstämma ett åtgärdsprogram på tolv punkter för att möta klimatförändringar och bevara den biologiska mångfalden. Skogen ska bli mer uthållig mot stormar, torka, ökade insektsangrepp, rötskador och större utbredning av klövvilt.

”Vi behöver klara hela pusslet, att skydda och stärka den biologiska mångfalden, att vi har skogar som har ett nettoupptag av kol för att klara klimatutmaningen och samtidigt leverera nödvändig råvara till klimatomställningen. Sveaskog kommer därför att söka samarbete med en lång rad aktörer och organisationer. Det arbetet börjar nu”, säger Per Matses, vd för Sveaskog, i en kommentar.

Mer lövskog och hänsynsytor, hyggesfritt i ekoparkerna, begränsad hyggesstorlek, bättre dialog med renägarna och mer röjning för renarnas skull är några exempel på åtgärder i de brukade skogarna. Bolaget tänker skapa tjugo våtmarker per år och dessutom återställa tio vattendrag. Mer skog ska skyddas och de ska få mer naturvårdande skötsel: översvämning, bränning, mer död ved och fler solbelysta skogsbryn.

”Det här innebär att Sveaskog aktivt kommer att bidra till EU:s mål om 30 procent skydd för all skogsmark, varav tio procent formellt skyddad mark”, säger Eva Färnstrand, styrelseordförande i Sveaskog, i en kommentar.

Läs Sveaskogs åtgärdsprogram 

 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News