Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Sverige överträffar Agenda 2030 mål om skydd av marina miljöer

Publicerad: 27 maj 2020, 09:28

Ny statistik visar att Sverige skyddar mer kust- och havsområden än vad som är målet i Agenda 2030.


Ämnen i artikeln:

Skyddad natur

Ett av delmålen i Agenda 2030 handlar om skydd av områden i marina miljöer. Enligt målet ska minst 10 procent av kust- och havsområden vara skyddade, senast till år 2020. Statistiken från SCB som presenteras i dag visar att 14 procent av Sveriges totala havsyta, inklusive den ekonomiska zonen, består av skyddade marina miljöer. 

Enbart inom svenskt territorium utgör skyddet 11 procent av havsytan. Sverige skyddar därmed mer än det globala målet. Andelen skyddade marina miljöer varierar mellan olika delar av Sverige. I Västerhavet är 32 procent av havsytan skyddad, i Östersjön är det 16 procent och i Bottniska viken 5 procent. Bland länen har Skåne den högsta andelen skyddad havsyta, med 42 procent. I beräkningen per län ingår inte den ekonomiska zonen. 

Av Sveriges hela land- och sötvattensareal är 15 procent formellt skyddad. Av denna yta är nästan hela, närmare bestämt 97 procent, permanent skyddad enligt miljöbalken. I det permanenta skyddet ingår här nationalparker, naturreservat, naturvårdsområden, biotopskyddsområden, nationalstadsparken och Natura 2000. 

Av Sveriges havsyta är 12 procent formellt skyddad, varav så gott som hela arealen med permanent skydd via miljöbalken. Under 2019 ökade den permanent formellt skyddade arealen med 35 000 hektar, framförallt i form av nya naturreservat. De nya områdena bestod till 56 procent av skogsmark och låg fjällskog. 21 procent utgjordes av öppen våtmark och 12 procent av hav.

Läs den utförliga redovisningen från SCB 

 

 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Skyddad natur

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News