fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Utredare öppnar dörren för vargar från öst

Publicerad: 2 december 2010, 10:48

Smittskyddsaspekter har gjort att man ifrågasatt inplantering av varg från öst. Nu visar en utredning från tre myndigheter att det går att förstärka den svenska vargstammen genetiskt med östliga vargar.

Ämnen i artikeln:

VargBiodiversitet

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt som konstaterar att det går att förstärka den svenska vargstammen genetiskt med östliga vargar och samtidigt upprätthålla ett gott smittskydd och djurskydd. Myndigheterna har tillsammans regeringens uppdrag att genetiskt förstärka vargstammen med 20 vargar till år 2014. Nu redovisar myndigheterna sina slutsatser.

Förutom det enkla konstaterandet att det är möjligt att importera östliga vargar konstaterar myndigheterna att det krävs att både vuxna vargar och valpar behöver sättas in för att målet ska nås. Man konstaterar också att det krävs tid och resurser för att skapa acceptans för insatsen.
– Målet är att förstärka vargstammen genetiskt, inte öka antalet vargar. Det innebär att nya vargar bör sättas ut i anslutning till där det finns vargar idag för att de ska ha chans att bilda par med svenska vargar, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket.

De tre
myndigheterna konstaterar alltså att smittskyddsskäl inte gör det omöjligt att föra in varg från öst. Men det krävs en hel del förebyggande åtgärder. Framförallt vill man att vargar från till exempel Finland inte haft kontakt med ryska vargar som kan vara smittade av rabies eller rävens dvärgbandmask. Ska man ta vuxen
varg från finland föreslås att vargen först avmaskas, vaccineras mot rabioes, märks med radiosändare och sedan följs upp under sex månader innan de flyttas för att säkerställa att vargen inte har rabies.
– Smittskyddsläget bland både tama och vilda djur är internationellt sett mycket gott i Sverige och i Norge. Finland har inte haft rabies på 20 år och där finns inte heller rävens dvärgbandmask, men problemen finns i Ryssland, säger Carl Hård af Segerstad som är veterinär och enhetschef för patologi och viltsjukvård på SVA.
– Genom de åtgärder vi föreslår är det möjligt att tillföra nytt genetiskt material till den svenska vargstammen samtidigt som ett gott smittskydd och djurskydd upprätthålls, säger Leif Denneberg som är chefsveterinär på Jordbruksverket.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev