Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Biologisk mångfald

Varg: Naturvårdsverket tror inte på licensjakt

Publicerad: 10 Oktober 2012, 08:02

Klena resultat utesluter licensjakt i vinter


Ämnen i artikeln:

EuLicensjaktVarg

Totalt 47 vargar sköts i den svenska licensjakten under vintrarna 2010 och 2011. EU:s kritik mot jakten var hård och Sverige riskerade att dras inför domstol.

För att bemöta kritiken införde dåvarande miljöminister Andreas Carlgren ( c ) ett tillfälligt stopp vintern 2012 – men lade till att jakten skulle återupptas 2013.

Nu menar Naturvårdsverket att det inte är möjligt att återuppta licensjakten denna vinter – och det är dom som fattar beslut om det blir någon jakt eller inte, rapporterar SR.

– Vi har inte lyckats genomföra några konkreta åtgärder som visar på en genetisk förstärkning, och då ser vi att då saknas förutsättningar för en sådan licensjakt, som det var de två åren inför nästa år, säger Ruona Burman på Naturvårdsverket till SR.

Verket ska dock höra med ett antal forskare om det går att motivera selektiv jakt i revir där inavelsgraden är mycket hög.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

EuLicensjaktVarg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.