Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Biologisk mångfald

Vargexperimentet: valparna går under i det fria

Publicerad: 15 September 2011, 09:49

Vargungar som flyttar från djurpark till djurpark kan överleva. Men de som flyttas ut i det vilda är i praktiken dödsdömda, skriver SvD


Ämnen i artikeln:

SluVargar

Den svenska vargpolitiken bygger på att det går att hitta sätt att minska inaveln i den skandinaviska stammen.

Just nu pågår ett experiment för att se om det går att flytta vargungar till tre olika djurparker. De första resultaten tyder på att valparna tas om hand väl av fosterfamiljen.

Överlevnaden är ”anmärkningsvärt bra” säger Inger Scharis på Svenska Djurparksföreningen till SvD.

Men det finns inget som tyder på att de skulle överleva en flytt ut i det vilda. Professor Mats Sjöquist från SLU har gått igenom litteraturen och bara hittat tre experiment där valpar satts ut i lyor i det vilda.

Resultaten var nedslående. I det första fallet överlevde en av fyra valpar, de andra dog inom två veckor, troligen ihjälbitna. I det andra fallet dog alla sex valpar (mexikansk varg) och i det tredje fallet avvisades tre femmånadersvalpar och dog.

Att släppa ut valpar i det fria är med andra ord en nästintill dödsdom. Ändå skriver vargforskarna vid Grimsö viltforskningsstation att hälften av valparna som sätts ut överlever första året i det fria och att hälften av dessa i sin tur förökar sig, skriver SvD.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

SluVargar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.