söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Vargforskare:”Vi är inte förvånade”

Publicerad: 12 januari 2010, 11:59

Vi visste redan att vargarna mår bra. Problemet är att de föder allt färre valpar. Jakten har varken gjort till eller från för vargstammen, anser vargforskaren Olof Liberg.

Ämnen i artikeln:

VargVargjaktBiodiversitetJordbrukSkog

Hälften av de vargar som skjutits under den nyinrättade vargjakten har nu obducerats och visade inga tecken på sjukdomar eller missbildningar. Vad säger det om inaveln av den svenska vargstammen?
– Det verkar som om man är jätteförvånad över det här och det borde man inte vara om man är insatt. Det har obducerats närmare 200 vargar ur stammen redan så vi har rätt bra koll på hur det ser ut. Antalet missbildningar som man ser vid obduktion ligger på fem till tio procent, säger Olof Liberg, docent och forskningsledare vid Grimsö forskningsstation.

Så hur allvarlig är inaveln?

– Den är naturligtvis allvarlig, men den viktigaste konsekvensen av inaveln är att reproduktionen påverkas så att de föder mindre kullar. Kullarna har sjunkit från kanske fem valpar i snitt till mellan tre och fyra.

Varför?
– Vi tror att det är ett stort antal genetiska defekter som spelar in här. Äggen kan ha sämre kvalitet, spermierna kan ha sämre kvalitet, några av fostren kanske inte är livskraftiga utan dör i livmodern. Och det kan tänkas att några valpar föds med sämre livskraft och dör de första månaderna. Förmodligen beror det på alla tre processer. Och det här ser man inte på en obduktion, det sitter i kromosomerna.

Att skjuta av ett antal slumpmässigt valda vargar, såsom man gjorde i vargjakten, har det någon effekt på inaveln?

– Nej. Jakten är till för att öka förtroendet för rovdjursförvaltningen generellt och för den kontroversiella åtgärden att flytta in varg. Riksdagen har ju lagt fram ett åtgärdspaket som innehåller tre viktiga delar. Den viktigaste är införsel av nya vargar. En annan är att frysa stammen vid 210 vargar och en tredje att ha reglerad jakt för att åstadkomma det.

Får inflyttade vargar större effekt på grund av jakten?

– Nej, de hade haft en lika positiv effekt även utan jakt.

Kommer det bli några inflyttade vargar?
– Det kommer det definitivt att bli. Riksdagen har gett Naturvårdsverket utrymme att flytta 20 vargar på fem år. Enligt beslutet ska vargarna i första hand komma på egna ben. I andra hand ska det vara vargar som tagit sig till renskötselområdet. Först i tredje hand ska vi gå utomlands. Och det blir inte aktuellt på flera år. Jag tror vi kommer att få nog med kandidater som kommer in i renskötselområdet. Första bästa invandrade varg som identifieras i Norrbotten kommer att flyttas rätt snart.

Så du är optimistisk?

– I högsta grad.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev