fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Vargjakten: Idag träffar miljörörelsen EU-kommissionen

Publicerad: 14 januari 2010, 12:04

Enligt miljörörelsen har sverige brutit mot de gemensamma reglerna kring hur hotade rovdjur ska skyddas inom EU. Idag träffar träffar representanter för Naturskyddsföreningen, WWF och Svenska Rovdjursföreningen en grupp höga tjänstemän på EU-kommissionen.

Ämnen i artikeln:

VargVargjaktBiodiversitetSkog

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Enligt Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Svenska Rovdjursföreningen, som idag på plats i Bryssel träffar EU-kommissionen, har Sverige brutit mot EU:s art- och habitatdirektiv. En anmälan kommer att lämnas in inom kort.

Organisationerna berättar att de hyser gott hopp om att EU kommer att tvinga regeringen att ombröva sin rovdjurspolitik. Tidigare har Finland fällts för vargjakt under liknande omständigheter. Miljöorganisationerna hävdar att det inte råder något tvivel om att den svenska vargjakten är olaglig.
– Forskare är överens om att vargen i Sverige ligger långt ifrån en gynnsam bevarandestatus. Vargen är fortfarande en akut hotad art uppsatt på den officiella rödlistan. Jakten är helt enkelt olaglig, säger Naturskyddsföreningen ordförande Mikael Karlsson.

Naturskyddsföreningen
konstaterar också i ett pressmeddelande att reglerna i art- och habitatdirektivet antogs 1992. Sverige förpliktigade sig att följa direktivet i och med anslutningen till EU 1995. Direktivet gör tydligt gällande att licensjakt bara kan tillåtas om arten uppnått ”gynnsam bevarandestatus”.
– Under jakten fälldes vargar urskillningslöst utan klar koppling till minskade egendomsskador, jakten var inte inriktad på speciella individer. Därför tror jag att Sverige kommer att fällas på samma sätt som Finland. Jag är av den bestämda uppfattningen att Kommissionen och EG-domstolen kommer att se igenom regeringens alltmer ansträngda försök att framhärda i att jakten i januari var laglig, säger Oscar Alarik som är miljöjurist på Naturskyddsföreningen och som idag är på plats i Bryssel.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev