Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Biologisk mångfald

Vargjakten – Kommissionen ger Sverige underkänt

Publicerad: 16 Juni 2011, 10:23

Sverige har nu två månader på sig att rätta sig efter EU:s regler. Det meddelade i dag kommissionen, som hotar med att annars föra ärendet vidare till EU-domstolen.


Janez Potocnik, EU:s miljökommissionär, har uppmanat kommissionen att skicka ett motiverat yttrande till Sverige och uppmana landet att ändra sin vargpolitik.

I ett pressmeddelande från kommissionen framgår i dag att frågetecken kring den svenska vargjakten kvarstår på en rad punkter. Till exempel när det gäller begränsningen av antalet vargar i Sverige som satts till 210 individer.

Om inte Sverige nu anpassar sin politik för att skydda hotade vargar till EU:s naturskyddsregler kan kommissionen välja att föra ärendet vidare till EU-domstolen.

Till TT säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen:
– Vi tycker att det är väldigt skönt att kommissionen nu går vidare med det här, för vi ser det som oerhört viktigt att det här ärendet verkligen blir prövat och granskat ordentligt.

I slutet på mars lämnade Sverige in ett svar ner till kommissionen i Bryssel som enligt miljöministern var av "bibelns tjocklek". Denna gång kommenterar Andreas Carlgren:
– Dialogen med kommissionen fortsätter nu. Vi har bjudit in kommissionen för att på plats informera om den svenska vargförvaltningen. En delegation från kommissionen planerar nu besöka Sverige inom en snar framtid.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.