måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Vargjakten: Regeringen duckar för EU-kommissionens frågor

Publicerad: 7 september 2010, 07:59

Regeringen svarade i veckan på EU-kommissionens frågor om den svenska vargjakten. Enligt WWF, Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Djurskyddet i Sverige har emellertid regeringens svar allvarliga brister.

Ämnen i artikeln:

VargjaktEuBiodiversitetPolitik

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Enligt Naturskyddsföreningen, WWF, Svenska Rovdjursföreningen och Djurskyddet Sverige, som var de som anmälde licensjakten till EU-kommissionen, så är regeringens svar till kommissionen full av brister.

Enligt naturvårdsorganisationerna har regeringen inga konkreta svar – vare sig på vargens bevarelsestatus i Sverige, hur licensjakten påverkat vargstammen eller hur man kommit fram till begränsningen 210 individer.

Enligt organsiationerna har regeringen svarat kommissionen att syftet med licensjakten var att öka acceptansen av varg i Sverige. Man konstaterar samtidigt att antalet illegalt skjutna rovdjur, inklusive varg, ökat sedan licensjakten infördes.
– De vetenskapliga underlag som regeringen hänvisar till är ofullständiga och saknas i vissa fall. Svaren är dessutom generellt mycket vaga. Regeringen är nästan svarslös. Vi hoppas nu på en snabb fortsättning av processen i EU, och stopp för fortsatt licensjakt, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev