Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Biologisk mångfald

Vargjakten rivstartade

Publicerad: 17 Januari 2011, 12:47

Totalt 15 vargar sköts under jaktens två första dagar. Ytterligare fem får skjutas innan säsongens jakt är över.


Ämnen i artikeln:

EuVargjakt

Redan i lördags sköts sex vargar sköts till döds i Dalarna och tre i Gävleborg. Igår söndag fälldes tre vargar i Värmland, två i Västra Götaland och en i Örebro län. Därmed återstår jakten på fem djur.

Över 6000 jägare deltar i licensjakten.

En av de skjutna vargarna utanför Ludvika var en alfa-hanne som forskarna märkt. Naturskyddsföreningen beklagar dödsfallet och menar att det skulle gå att undvika om man jagade bestämda individer istället för att bedriva en omfattande licensjakt.

Flera vargar skadades utan att dödas vid skottlossningen och var tvungna att sökas upp och avlivas. Några värmländska vargar överlevde genom att fly in i Norge. Vid gränsen fanns miljöaktivister som skrämde över djuren på den norska sidan av gränsen, rapporterar DN.

Naturskyddsföreningen uppmanar alla att protestera mot vargjakten. På föreningens hemsida går det skriva under ett brev som ska skickas till EU:s miljökommissionär Janez Potocnik. Kravet är ett omedelbart stopp för jakten.

Samtidigt förbereder miljökommissionär Janez Potocnik att dra Sverige inför EU-domstolen för brott mot Habitatdirektivet. I slutet av januari kommer de att bestämma om de går vidare med ärendet eller inte, rapporterar SvD.

Tom Arnbom på Världsnaturfonden berättar för nyhetstjänsten Euractive om den politiskt mycket framgångsrika jägarkåren:

”De utgör bara sex procent av befolkningen men är en av de bästa lobbyistgrupperna. De har vunnit pris för sina framgångsrika kampanjer. De har direktkanaler in i miljö- och jordbruksdepartmenten och miljöministern stödjer dem”

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

EuVargjakt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.