Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Vem vill ha vargen?

Publicerad: 21 mars 2011, 11:25

En genetiskt värdefull varg har angripit renar i jämtländska Tåssåsens sameby. Nu vill Naturvårdsverket flytta vargen till någon mellansvensk skog.

Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Två olika vargar har vid olika tillfällen rivit renar i Tåssåsens sameby. Det rör sig om en finsk-rysk varg som har tagit sig ner från Norrbotten och en avkomma till den norska Kynnavargen. Båda vargarna spårades under vecka 9 och deras identiteter har fastställts genom DNA-analys av spillning. Nu har ett nytt angrepp skett, men det är oklart vilken av vargarna som har återvänt till samebyn, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Samebyn har nu ansökt om skyddsjakt, men Naturvårdsverket ser hellre att den genetiskt viktiga vargen flyttas.

– Det är viktigt att förstärka vargstammen. I det här läget måste vi överväga att flytta vargen istället för skyddsjakt. Vi kan inte förlora en potentiellt viktig varg genom skyddsjakt, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket.

Därför har Naturvårdsverket nu vänt sig till mellansvenska länsstyrelser som har regeringens uppdrag att ta fram förslag på områden dit vargar kan flyttas. Tanken är att vargen ska fångas in, sövas och transporteras till någon statligt ägd mark.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev