Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

”Vi behöver ett substitutionscentrum för farliga ämnen”

Publicerad: 29 mars 2017, 07:45

DEBATT Det behövs ibland insatser för att skynda på ersättning av farliga ämnen. Ett nytt nationellt centrum för ökad substitution av farliga ämnen i kemiska produkter och varor skulle därför vara ett värdefullt steg på vägen mot ett giftfriare samhälle, skriver Rickard Pålsson, vd för Veidec.


Att behöva utsättas för så lite skadliga ämnen och gifter som möjligt ser de flesta som en självklarhet, även om vi tyvärr antagligen aldrig kommer att nå fram till ett helt giftfritt samhälle. Fokus på att byta ut farliga substanser ökar lyckligtvis. Av miljö-, hälso- och arbetsmiljöskäl finns det all anledning hålla trycket uppe i denna fråga även i fortsättningen, både nationellt och i EU.

Regeringen har sjösatt flera intressanta åtgärder på detta område. En arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet lanserades i februari förra året och den sista mars presenteras utredningen om ett nytt Centrum för ökad substitution av farliga ämnen i kemiska produkter och varor.

Vi hoppas att denna utredning kommer att bli betydelsefull. Det behövs mer forskning för att få fram alternativ till giftiga komponenter. Att kraftsamla kompetenser och våga ta ett steg ut ur de klassiska stuprören bådar gott, eftersom både näringsliv, myndigheter och akademi har viktiga kunskaper och erfarenheter att bidra med på området.

Vi som tar fram produkter åt bland annat bilverkstäder försöker ständigt förstärka vårt erbjudande till våra kunder, med fler och mer attraktiva produkter som är bättre för både hälsa och miljö. Ju fler som jobbar med detta, desto bättre – även affärsmässigt.

Ibland kan man lära av andra branscher som ligger före med förbättrad teknik. För oss är byggindustrin ett intressant exempel. Där arbetar man med att helt ersätta lim, fogskum och tätningsmedel som innehåller polyuretan. En positiv bieffekt är att produkter med MS-polymer, som byggbranschen nu går över till, är både mer flexibla och hållbara – utöver att de inte innehåller farliga isocyanater.

Om ett centrum för ökad substitution blir verklighet bör det också granska marknadsmodeller som gör att gammal och farlig teknik fortsätter att användas. Det finns i dag nästintill monopol på vissa produkter inom begränsade segment.

Om vi fortsätter med MS-teknik som ett exempel, så är eftermarknaden för byte av bilrutor värd att studera. I dag domineras den av aktörer som lever gott på att producera och använda polyuretanteknik med isocyanater, samtidigt som de bedriver omfattande affärsverksamhet med utbildningar kring riskerna med polyuretan. Krav på omfattande investeringar i skyddsutrustning och ventilation befäster nuvarande branschstruktur med ett fåtal mäktiga aktörer. Hade bilbranschen i stället använt samma MS-teknik som byggbranschen skulle många fler bilverkstäder kunnat hantera bilrutebyten – och få minskade hälsorisker på köpet.

Som vi ser behövs det ibland insatser för att möjliggöra och skynda på substitution av farliga ämnen. Ett nationellt centrum för ökad substitution av farliga ämnen i kemiska produkter och varor skulle därför vara ett värdefullt steg på vägen mot ett giftfriare samhälle.

Rickard Pålsson, vd Veidec

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.