Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

”Vi vill se tjuvjägarna bakom galler, inte tigrarna”

Publicerad: 23 november 2010, 09:46

Världsbanken hoppas att berörda länder betalar 350 miljoner dollar för att undsätta den utrotningshotade tigern. Några av dem har redan gett sig tillkänna, rapporterar Guardian från den pågående tigerkonferensen i Sankt Petersburg.


Ämnen i artikeln:

Världsbanken

Antalet tigrar som lever i vilt tillstånd har minskat med 97 procent på 100 år – idag lever bara 3200 djur kvar i det vilda. Populationen har rasat med 40 procent under det senaste årtiondet.

Naturvårdarna säger att de
underskattat hotet från den illegala jakten. Den stora efterfrågan på naturmediciner i Kina – där djurets skinn, ben och kroppsdelar utgör ingredienser – är den stora boven i dramat. En skjuten tiger kan ge 50 000 dollar på den svarta marknaden.

– Vi vill se tjuvjägarna bakom galler, inte tigrarna, sade Världsbankens ordförande Robert Zoellick veckan före mötet.

Den ryske premiärministern Vladimir Putin har engagerat sig i tigerns öde och står tillsammans med Världsbanken som värd till toppmötet. I sitt öppningstal sade Världsbankens vice ordförande James Adams att tigerns öde är tecken på en biologisk kris som äventyrar den ekonomiska tillväxten

– Detta får oss att omvärdera utvecklingsparadigmet. Förlusten av de stora rovdjuren hotar alla djur längre ned i näringskedjan, menade James Adams.

De 13 länderna där tigern fortfarande lever kvar i det vilda har tillsammans med Världsbanken och WWF utarbetat en femårsplan som siktar på att skydda tigerns kärnområden, stärka bevakningen längs smuggelrutterna och skärpa straffen för tjuvjägare. Arbetet kommer att kosta cirka 350 miljoner dollar, enligt Världsbanken.

De stora finansiärerna förväntas ge sig tillkänna på det pågående mötet i Sankt Petersburg. Thailand har redan lovat att betala 99 miljoner dollar för att strypa tjuvjakten. USA har lovat bistå Ryssland med 400 000 dollar för att rädda Amur-tigern som lever längs den kinesiska gränsfloden, rapporterar Guardian.

Världsbanken kommer även att presentera två fonder som ska hjälpa de fattigaste tigerländerna Bhutan, Bangladesh, Nepal, Kambodja, Laos och Indien. De ska också undersöka om det går att nyttja det klimatpolitiska REDD-programmet för att undsätta tigern i Nepal.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Världsbanken

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.