Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Vindkraftverk – grödornas bästa vän?

Publicerad: 21 december 2010, 07:32

En ny studie visar att vindkraftverk kan vara till nytta för närliggande odlingar.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Forskare på det amerikanska energidepartementets laboratorium i Ames har avslutat en studie om vindturbiners påverkan på närliggande odlingar. Syftet var att se om vindkraftverk på landsbygden har någon inverkan på själva grödorna.

Resultaten visar att turbinerna har flera positiva effekter. Turbinerna leder luftflödet nedåt mot grödorna, vilket ökar turbulensen och hjälper grödorna att hålla sig svala under varma dagar och varma under kalla nätter. Det innebär mer konstanta temperaturer under våren och hösten, vilket förhindrar frost och förlänger växtsäsongen, skriver Ecogeek.

Den extra turbulensen bidrar också till att torka dagg på växterna, och därmed minskar risken för att svamp eller toxiner börjar växa på bladen.

En tredje fördel är att den ökade turbulensen kan bidra till att snabba upp växternas extraktionsprocess av koldioxid. Luftflödet kan även hjälpa till att ”pumpa upp” extra koldioxid från jorden, vilket underlättar fotosyntesen.

Forskarna tror att effekterna oftast kommer att vara marginella, men under år med extrema temperaturer kan fördelarna vara betydande.

– Om du tänker dig en rad sommardagar med 40 graders värme, så kan extra turbulens från vindkraftverken vara till hjälp. Om turbinerna kan få ner temperaturen till 37-38 grader så kan det vara till stor hjälp för grödorna, säger Gene Takle, Ames-laboratoriets expert på jordbruksmeteorologi, till Physorg.com.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.