Biologisk mångfald
WWF: ”Länderna lever inte upp till isbjörnsavtalet”
Publicerad: 30 januari 2018, 08:48
Kanada, Danmark, Norge, Ryssland och USA har åtagit sig att genomföra 62 åtgärder för att skydda och bevara isbjörnen. Men under de två år som gått sedan avtalet skrevs under har endast 3 av åtgärderna genomförts. Det visar en ny granskning från WWF.
Trots att flera av länderna tagit egna initiativ för att skydda isbjörnen så är det internationella isbjörnsavtalet viktigt menar WWF. Det beror dels på att en stor del av isbjörnarna rör sig över landsgränserna, men också om att flera stater kan gå samman för att bekämpa hoten mot isbjörnar, där klimatförändringar och den smältande havsisen som gör att isbjörnarna förlorar sitt hem är den främsta. Andra utmaningar som försvårar bevarandet av isbjörnen är bristande kunskap om arten, tjuvjakt, konflikter mellan isbjörn och människa och höga kostnader för forskning och inventering av isbjörnar.
– Det kostar jättemycket att jobba i Arktis men trots att det här rör sig om rika länder så har man inte tillfört de medel som krävs för att genomföra det här programmet. Sedan handlar det också om att det har varit en del samarbetsproblem, inte minst mellan Norge och Ryssland på grund av Krim-krisen, säger Tom Arnbom, Arktis-expert på WWF till Aktuell Hållbarhet.
De tre åtgärder som hittills genomförts inom ramen för isbjörnsavtalet innebär att länderna samlat in information för att avgöra status för isbjörnarna idag, man har tagit fram en plan för hur isbjörnssatsningen ska se ut och man har tittat på hur man kan skapa de förutsättningar som krävs för ett effektivt samarbete mellan länderna.
– Det här är ju egentligen ett prestigeprojekt för länderna. Man har förhandlat länge för att nå det här avtalet. 1973 kom det första avtalet som innebar att man skulle samarbeta runt isbjörnar och för två år sedan kom det här avtalet med åtgärder. Så då tänkte vi att de äntligen skulle sätta igång, men hittills har det gått väldigt långsamt, säger Tom Arnbom.
Nu vill WWF att länderna snabbar på arbetet och implementerar fler av punkterna på åtgärdslistan. Bland annat vill man att allmänheten ska informeras och engageras i arbetet med att skydda isbjörnen. Man vill också se ett ökat samarbete med forskare och arktiska ursprungsbefolkningar så att de beslut som fattas har stöd i såväl aktuell vetenskap som traditionell kunskap hos ursprungsbefolkningar.
Idag finns mellan 22 000 – 31 000 isbjörnar i världen, men till följd av klimatförändringarna riskerar en tredjedel av dem att försvinna innan 2050.
– Därför vill vi att länderna ska bli bättre på att inventera isbjörnarna. I Ryssland är det till exempel otroligt viktigt att ta reda på vart isbjörnarna finns och hur många det rör sig om. Man vet hur många som finns i östra Ryssland men i övrigt vet man inte alls. Det fanns en massa isbjörnar som man idag inte vet var de är. Man tror inte att de har dött utan snarare att de flyttat på sig när isen försvunnit men man vet inte var, säger Tom Arnbom.
Lina Rosengren