Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

WWF sågar FN-förslaget om globalt ramverk för biologisk mångfald

Publicerad: 9 mars 2022, 11:03

I dag finns bara 300 fjällrävar kvar i Sverige enligt WWF, som anser att FN:s förslag till ramverk för att minska artutrotningen är otillräckligt.

Foto: Ola Jennersten/WWF

På söndag återupptas FN:s förhandlingar om biologisk mångfals inför COP15-toppmötet senare i år. Men det förslag till ramverk som diskuteras är otillräckligt, enligt en ny rapport från WWF.

Ämnen i artikeln:

WWFKinaKonsumtion

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


På söndag återupptas FN:s förhandlingar om biologisk mångfald. En ny WWF-rapport visar att utkastet till globalt ramverk inte är ambitiöst nog. Om naturförlusten ska stoppas måste länderna göra mer – för hittills har de inte levererat, enligt WWF.

Förhandlingarna som äger rum den 13-29 mars i Genève, är sista tillfället för regeringar att förhandla om det globala ramverket innan det tas upp i Kunming, Kina, för att antas vid FN:s CBD COP15-toppmöte om biologisk mångfald senare i år. 

”När vi förlorar natur och arter ökar vår sårbarhet för pandemier, klimatförändringar och då hotas vår försörjning. Världens ledare måste nu säga till sina förhandlare att de måste leverera ett vetenskapsbaserat utkast, med ett tydligt mål för naturen” säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, i en kommentar. 

WWF: s rapport pekar ut nio områden i det nuvarande förslaget som måste stärkas för att vända förlusten av biologisk mångfald. Bland annat räcker det inte med med att bromsa utrotningen av arter, länderna bör driva på för att stoppa utrotningen av arter från 2022, enligt WWF. En mekanism för att säkerställa att regeringar följer upp och kontrollerar att arbetet går framåt behövs också, liksom skarpare åtgärder för att ta itu med ohållbara produktions- och konsumtionsmönster, enligt rapporten.

”Det här räcker inte. Utkastet måste stärkas om det ska matcha ledarnas löften om att vända förlusten av biologisk mångfald till 2030”, säger Lovisa Hagberg, chef för governance och policy på WWF, i en kommentar.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev