måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

WWF: Skogsbruket hotar 394 arter – ”Varför har ingen annan undersökt detta?”

Publicerad: 7 september 2022, 09:29

Peter Roberntz, senior skogsexpert på WWF. Foto: WWF

Miljöorganisationen har betalat Artdatabanken för att kartlägga hur skogsbruket påverkar hotade arter i Sverige, men ifrågasätter om det inte är staten som borde göra det här jobbet egentligen.

Ämnen i artikeln:

SverigeVärldsnaturfondenWWFBiodiversitetSkogsbrukRödlistning

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Världsnaturfonden WWF har låtit SLU Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), kartlägga hur skogsbruket påverkar hotade arter i Sverige. Resultatet visar att minst 394 hotade arter är starkt negativt påverkade av svenskt kalhyggesbruk och att sex skogsarter har dött ut sedan kalhyggesbruket blev dominerande.

Enligt WWF behöver Sverige en skogspolitik som utgår från fakta och inte bara tyckanden eller förhoppningar.

SLU har utifrån klassning i databasen över rödlistade arter sökt ut de som har skogen som en viktig livsmiljö och som antingen har försvunnit eller anses hotade, och som anses påverkas starkt negativt av kalhyggesbruket. Dessa har sedan kvalitetssäkrats av Artdatabankens experter för de olika organismgrupperna. Resultat som presenteras är både på nationell och på länsnivå.

– Resultatet visar att det speciellt i norra Sverige finns många hotade skogsarter som starkt missgynnas av kalhyggesbruket. Men här finns också möjligheter för att förhindra ett utdöende. Man kan fråga sig varför staten inte följer upp detta utifrån ett ansvar för att bevara den biologiska mångfalden, säger Peter Roberntz, senior skogsexpert på WWF, till Aktuell Hållbarhet.

För att rädda de hotade arterna behövs det enligt honom mer hänsyn i kalhyggesbruket, mer hyggesfritt skogsbruk och också att mer skog skyddas.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev