Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

WWF: Slopa subventioner och skapa nya jobb

Publicerad: 30 augusti 2021, 09:57

Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF Sverige vill att miljöskadliga subventioner stoppas.

Foto: WWF

I samband med förhandlingarna om konventionen om biologisk mångfald kräver WWF att miljöskadliga subventioner stoppas. Detta skulle kunna leda till 39 miljoner nya jobb, enligt miljöorganisationen.


Ämnen i artikeln:

WWF

I dag inleds ett högnivåmöte i förhandlingarna inom ramen för konventionen om biologisk mångfald i Colombia. Mötet hålls i samband med de pågående förhandlingarna på tjänstemannanivå inom konventionen, som inleddes den 23 augusti och pågår till och med den 3 september.

I samband med detta kräver Världsnaturfonden WWF att miljöskadliga subventioner stoppas. Bara på ett år läggs 500 miljoner USD på miljöskadliga subventioner globalt och om det stoppas skulle det enligt WWF kunna skapas 39 miljoner gröna jobb i världen samtidigt som övergången till hållbar produktion och konsumtion skulle underlättas.

”Världens länder har ett ansvar för att avvärja hoten mot naturen och klimatet. Dagens utkast till globalt avtal inom FN-konventionen om biologisk mångfald innehåller många bra element, men behöver bli betydligt mer ambitiöst för att vända den negativa trenden för den biologiska mångfalden. Avtalet måste på allvar ta itu med drivkrafterna bakom naturförstörelsen – inte minst handlar det om att få en hållbar produktion och konsumtion”, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF Sverige.

Organisationen vill att Sverige driver på i förhandlingarna för att inkludera ett mål om att halvera vårt globala fotavtryck från produktion och konsumtion till 2030. WWF pekar på att naturskadliga subventioner inte minst i livsmedelssektorn får stora konsekvenser för naturen, samhället och ekonomin. De nya gröna jobben skulle enligt WWF kunna gynna naturen inom nyckelsektorer som jordbruk, mat, fiske, skog, cirkulär ekonomi och infrastruktur.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

WWF

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.