Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Ytterligare insatser behövs för att bromsa förlusten av biologisk mångfald

Publicerad: 24 juni 2020, 09:23

Endast 20 procent av Sveriges naturtyper och knappt hälften av Sveriges arter, enligt art- och habitatdirektivet, mår bra. Fler åtgärder behövs för att hejda förlusten av biologisk mångfald. Det visar ny rapport från Naturvårdverket


Den biologiska mångfalden är hårt trängd och att fler åtgärder behövs för att bromsa förlusten av arter och naturtyper. Det framgår av en sammanställning som Naturvårdsverket tagit fram i samarbete med SLU Artdatabanken och Havs- och vattenmyndigheten, och som presenterar de viktigaste resultaten i Sveriges rapportering för art- och habitatdirektivet till EU under perioden 2013–2018. 

”Vi ser förbättringar för några naturtyper och arter som resultat av mångas insatser. Men det krävs fortsatt stora insatser för att vända de negativa trenderna i hela landet och hejda förlusten av biologisk mångfald”, säger Susann Östergård, enhetschef på Naturvårdsverkets naturanalysenhet, i en kommentar. 

Många naturtyper, fjärilar och skalbaggar är hotade, läget är sämst för fjärilar, medan däggdjur, trollsländor och många kärlväxter klarar sig förhållandevis bra.

De flesta av fjärilarna i direktivet är beroende av gräsmarker, såsom ängar och betesmarker. I takt med att jordbruket blivit allt mer storskaligt har dessa ytor minskat. Gräsmarkerna tillsammans med dyner och naturtyper i havet, finns bland de naturtyper som har sämst status, visar sammanställningen. 

Genomförda insatser, bland annat inom Natura 2000 och EU:s LIFE-projekt, har lett till att statusen för några naturtyper och arter har förbättrats. Men mer behöver göras enligt rapporten.

Ta del av hela sammanställningen 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News