Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

100 åtgärder ska få fart på den cirkulära ekonomin

Publicerad: 22 januari 2021, 10:31

I dag lägger regeringen fram en handlingsplan med 100 åtgärder för en mer cirkulär ekonomi.

Foto: Johan Nilsson TT, Ikea, Sofia-Beckman och Shutterstock

I dag presenterar regeringen en handlingsplan för cirkulär ekonomi med drygt 100 åtgärder om hur resurser kan användas mer effektivt, hur giftfria cirkulära flöden kan skapas och hur Sverige kan blir mer sparsamt när det gäller jungfruligt material.


Vårens strategi för en cirkulär ekonomi följs i dag upp med en handlingsplan för cirkulär ekonom som innehåller 100 åtgärder och som ställer nya krav på producenter och konsumenter för att på driva utvecklingen för en cirkulär ekonomi.

Handlingsplanen är regeringens och förhandlad med januaripartierna. Miljöpartiet har dock haft en central roll i dess framtagande. Amanda Palmstierna (MP) är riksdagsledamot, talesperson för cirkulär ekonomi. Bland de 100 förslagen vill hon lyfta fram ett par lågt hängande frukter som kan göra skillnad i närtid. De handlar om upphandling och standardisering.

– Upphandlingar står för en stor del av konsumtionen och här finns i handlingsplanen flera uppdrag som ska hitta sätt att öka andelen cirkulära klimatsmarta upphandlingar, säger Amanda Palmstierna och fortsätter:

– En annan sak som skyndar på är att vi får ett gemensamt språk för vad som är cirkulär ekonomi. Därför ska Sveriges Standardiseringsförbund titta på hur standardisering kan användas för att främja omställningen till en resurseffektiv, cirkulär och giftfri produktdesign i Sverige och EU.

Amanda Palmstierna menar att arbetet med planen också redan fått effekt genom andra politiska beslut. Ett sådan är 750 miljoner konor till Industriklivet som tidigare i veckan öppnades upp för projekt kopplade till cirkulär ekonomi.

Amanda Palmstierna och Miljöpartiet ser handlingsplanen som ett stort framsteg i en fråga som är central för partiet, men som med all politik är inte en handlingsplan en slutpunkt, utan ett steg på vägen.

– Nästa stora politiska projekt på området handlar om fler åtgärder för att minska konsumtionen, om att behålla i stället för att slänga och skapa förutsättningar för bestående livsstilsförändringar, pandemin har visat många att det är möjligt. 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.