fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Återvunnen ånga ska driva ny saltanläggning

Publicerad: 5 maj 2022, 09:55

Energibolaget Eon:s kraftvärmeverk och biogasanläggning i Högbytorp. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Energibolaget Eon och återvinningsföretaget Ragn-Sells har båda anläggningar i Högbytorp utanför Stockholm. Närheten till varandra har lett till ett samarbete mellan företagen som nu utökas för att stärka den cirkulära återvinningen ytterligare.

Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär EkonomiÅtervinning

JF


Återvinningsföretaget Ragn-Sells driver en behandlingsanläggning i Högbytorp, drygt fyra mil utanför Stockholm. Bara ett par kilometer därifrån ligger en av energibolaget Eon:s kräftvärmeanläggningar.

Närheten mellan verksamheterna har lett till ett samarbete mellan företagen där Ragn-Sells förser Eon med bränsle till dess kraftvärmeanläggning för att sedan ta hand om de cirka 50 000 ton botten- och flygaskor som kvarstår efter förbränningen. 

Nu ska samarbetet utökas, meddelar företagen i ett gemensamt pressmeddelande. Eon ska leverera ånga som kommer att driva Ragn-Sells salutvinningsanläggning, som nu är under uppbyggnad. 

”Att vi nu också kan leverera ånga till Ragn-Sells är ytterligare ett utmärkt exempel på vad vi kan göra tillsammans för att öka den cirkulära återvinningen och minska påverkan på miljö och klimat”, säger Per-Anders Tauson, chef för Eon:s fjärrvärmeverksamhet.

Den första ångleveransen väntas ske under årets sommarmånader genom en särskild ledning som sträcker sig drygt 500 meter. 

”Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle behöver vi använda de resurser vi redan har, om och om igen, så många gånger det är möjligt. Att nu utöka vårt samarbete med Eon och återföra ytterligare en resurs i form av ånga i kretsloppet är ett exempel på hur vi kan vara med och bidra till den cirkulära omställningen”, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells affärsområde Treatment & Detox, i en kommentar. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev