Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Bakslag för EU-kommissionens förslag om pvc-återvinning

Publicerad: 13 februari 2020, 10:01

EU-parlamentets beslut innebär en utmaning för plaståtervinningen i EU

Foto: Björn Anderberg

Med stor majoritet stoppar EU-parlamentet ett förslag från EU-kommissionen om att tillåta högre blyhalter i återvunnen pvc än i jungfrulig sådan. Forskare, toxikologer och miljörörelsen välkomnar beslutet. Industrin varnar för en backlash för den cirkulära ekonomin.


EU-kommissionens nedröstade förslag skulle innebära att 0,1 procent bly tolereras i ny pvc, och att högre trösklar skulle ha tillåtits för återvunnen pvc , 2 procent i styv pvc och 1 procent i mjuk pvc.

Parlamentets majoritet motiverar sitt veto med att förslaget strider mot huvudprincipen i Reach, som är att skydda människors hälsa och miljön. De påpekar att bly är ett giftigt ämne som allvarligt kan påverka hälsan att de nivåer som kommissionen föreslår inte motsvarar ”säkra nivåer” och understryker att det finns alternativ. Kommissionen fick alltså bakläxa och får återkomma med ett nytt förslag.

Cristina Rudén, toxikolog vid Stockholms universitet välkomnar beslutet. Hon var en av undertecknarna till svenska EU-parlamentariker där de uppmanades att inte stödja kommissionen i den här frågan. 

– Vi ska jobba hårt för att få till en cirkulär ekonomi. Men det får inte ske till vilket pris som helst. Vi vet att bly är farligt och påverkar hälsan hos barn i väldigt små koncentrationer. Det går därför inte att försvara inblandning bly i återvunnet material. Jag säger inte att det är lätt, men det är så vi måste tänka, säger hon till Aktuell Hållbarhet. 

Från kemiindustrin kommer i dag helt andra tongångar. Här hänvisas till en utvärdering som gjorts av den europeiska kemikaliemyndigheten, Echa,  där återvinning lyfts fram det bästa alternativet ur hälso- och miljösynpunkt.

– Det är en oroande utveckling att politikerna inte baserar sina beslut på expertmyndighetens vetenskapliga bedömning. Enligt Echa är det säkrare att återvinna gamla pvc-produkter med bly i än att energiutvinna dem, dessutom minskar varje kilo pvc som återvinns runt 2 kilo koldioxidsäger Lena Lundberg som ansvarar för Ikem:s sektorgrupp Pvc Forum. 

I Europa återvinns runt 750 000 ton pvc varje år och beslutet i parlamentet sätter nu press branschen att bygga system för pvc-återvinningen som separerar gamla och ny pvc och skapar cirkulära flöden fria från bly. 

Industrin har använt pvc i över 100 år sedan, återvinningen har varit i gång i 30 år . Den största användningen är i dag till byggprodukter som har lång livslängd. Pvc kan återvinnas mellan 7 och 10 gånger innan egenskaperna blir för dåliga. 

Magnus Hedenmark, ekotoxikolog och expert på cirkulär ekonomi ser det här som ett inslag i en pågående strid mellan målet om giftfri miljö och pvc-industrins ambitioner om att visa hög återvinning av sin plast. 

– Dagens moderna pvc har fasat ut bly, men om man återvinner importerad billig eller gammal pvc så blir problemet med bly kvar. Det är ett sätt att missbruka tanken bakom den cirkulära ekonomin och där har jag medhåll från Ellen Mc Arthur och andra ledande personer på området. Istället för att bara återvinna allt som industrin råkar producera så behöver industrin anpassa sin design, material och kemi så det fungerar utan giftiga delströmmar och avfall med lågt värde, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Läs brevet från svenska forskare till parlamentarikerna 

 

 

 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.