Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Bildäck och petflaskor från Haiti ska göra Timberland cirkulära

Publicerad: 28 oktober 2016, 06:43

Klädtillverkaren satsar på att sluta livscykeln för företagets produkter. Bland annat inleder man ett samarbete som ska ge material tillverkat av petflaskor som samlats in på Haiti.


Ämnen i artikeln:

Cirkulär Ekonomi

I klädtillverkaren Timberlands satsning för att stänga materialkretsloppet, och bidra till en cirkulär ekonomi, har  företaget nu startat en rad samarbetet med andra branscher. Nyligen påbörjade man ett samarbete med en organisation i Pittsburg. Organisationen erbjuder material som tillverkats av petflaskor som man hittat i Haiti och Honduras. Varje steg av materialets livscykel går att följa, från flaskinsamlingen till fabriken, som tillverka Timberlands skor. Den skomodell som kommer att tillverkas av det återvunna materialet ska finnas på marknaden våren 2017.

Timberland har också startat ett samarbete med en däcktillverkare. Tanken är att skapa ett däck som kan återvinnas till yttersulor för skor, och vice versa. Skor som har sulor av gummiprodukten kommer att lanseras under vintern 2018 eller våren 2019. Nu letar Timberland efter andra samarbeten med företag som vill gå ifrån linjeproduktion och ansluta sig till den cirkulära ekonomin.

Timberland planerar också att utvidga det framgångsrika The Second Chance takeback-projektet som man lanserade i Tyskland i juli. Projektet innebär att kunderna lämnar in sina gamla Timberland-skor i butiken och materialet återanvänds sedan i tillverkningen av nya skor. Nu funderar Timberland på att gå vidare och lansera projektet i fler europeiska länder. Det berättar Timberlands hållbarhetschef Aurelie Dumont i en intervju med edie.net.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Cirkulär Ekonomi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.